onsdag 19. august 2009

And og Duejakta starter fredag

Så da tar vi med litt fakta om Ringdue :

Ringdue
Columba palumbus
Beskrivelse: Større og tyngre enn skogdue, og med lengre stjert. Tydelig hvit vingestripe, og voksne fugler har også hvite halsmarkeringer.
Størrelse: Lengde 38-43 cm, vingespenn 68-77 cm, vekt 400-600 g.
Reir: Flat og spinkel haug med tynne kvister, som oftest i grantrær.
Hekking: 2 egg legges fra midten av april og ruges av begge foreldrene i 17–20 dager. Ungene er flyvedyktige innen 35 dager.
Utbredelse: Sky og forsiktige når de hekker i granskog, men finnes i store flokker under trekktiden. Hekker i dag i Finland så langt nord som det øvre Lappland. Det antas å være 150 000–200 000 par i Finland.
Trekkforhold: Overvintrer i Vest-Europa. Forlater Finland i september til oktober og vender tilbake i april. På trekk om dagen.
Føde: Frø, korn og belgfrukter.
Rop: Flerstavelseskurring, kan noen ganger forveksles med en ugle.
Ringduen er Finlands største due. Den generelle fargen er blek blågrå, men den har markerte hvite vingestriper og hvite flekker rundt halsen (mangler på ungfugler). Andre fargeflekker omfatter metallisk-grønne markeringer rundt den hvite halsringen og omfattende lilla brystflekker.
Voksne ringduer har røde bein, rødt nebb med gulaktig tupp og blekgule iriser. Ungfugler har rosaaktige bein, blågrått nebb med blekere tupp og mørkebrune iriser.
I flukt har ringduen en tettbygd, storbrystet silhuett, og stjerten er lengre enn på skogduen. Når den letter, slår den vingene støyende sammen. Når den flyr over lengre avstander, er flukten rask og direkte, men under fluktspill flyr hannene oppover før de slår vingene sammen og glir nedover igjen. Hør kurringen på: http://kurs.hihm.no/naturfag/Fuglesider/Fuglesang/Ringdue.htm



Fant også et bilde av noen duekyllinger..Synes skjeggveksten kan minne noe om en kar jeg kjenner. Skal ikke nevne navn, men sparer han en måneds tid, så ser det vel omtrent slik ut. Ligner vel egentlig på noe annet og ser jeg, men vil ikke sammenligne den "skjeggløse" med " det mannlige" jeg tenker på. Da kanskje en pensjonistversjon av det manlige jeg tenker på, uten at jeg vet så altfor mye om pensjonerte saker av denne typen. Er jo ikke noe å hyggelig å ha et utseende som kan sammenlignes med en pensjonert "mannlig sak", når han ikke barberer seg. Så dææ

3 kommentarer:

ts sa...

Fikk flæsjbækk fra Folkebadet på Romedal U-skole nå. Da jeg var liten gutt og målte 130cm på strømpelesten, var ikke synet av slike "kyllinger" til å unngå i dusjen!

ts sa...

Ser at Teddy-Nelson har blitt medlem av benden også!!! Ha, ha:) (Bandemedlem nr 4 på sida...)

Anonym sa...

Teddy måtte ha litt hjelp :) Nådde ikke opp på meningsmålingen, så den ble underkjent.