onsdag 10. februar 2010

Synsing Revprosjektet, skogdrift, leiker etc..

Fantastisk at noe har huket tak i revprosjektet lokalt. Håper virkelig jegere i rasa tar en dugnad og blir kvitt mye rev. Vi har jo selv sett med reir-kamera hvordan reven forsyner seg av matfatet. Sitter med en vilrapport for Stangekommune som ble skrevet i 1997. Den viser hvordan reven påvirker skogsfugljakta. Mange elementer som har påvirket bestandenen i etterkrigstida, men omlegging av skogbruket på 60-tallet er selvsagt den største påvirkningsfaktoren. I 1954 ble det felt 145 storfugl, men i 63 var tallet nede i 30 stk. På 70- og tidlig 80 tallet ble det knapt felt storfugl - under 5 fugler hver år. Men så skjedde det noe interessant på slutten av 80 tallet da reveskabben inntok skogen. Da gikk tallene oppover igjen og i 93 ble det felt 73 storfugl. Det viser vel egentlig hvor viktig det er for oss fuglejegere å holde revebestanden nede.

Vern om Storfuglleiker er også en viktig faktor. Ser det er registrert 80 spillplasser for Storfugl i stange kommune. Lurer på hvor mange som er aktive i dag. Banden har selv sett hva som skjer når det blir hugget rundt leiken. GS var jo en gromleik helt til det ble hugget som pesten oppi der.

Synes Almenninga fortjener litt skryt for å opprettholde full jakt i 2009, tross dårlig telling og medieomtale. Mange som sperret helt og for hunnfugl i 2009. Jeg tror vel egentlig der viktig for fuglebestanden at det er jegere som er i skogen, observerer, rapporterer og bryr seg. Det er nok andre tiltak som er viktigere enn å holde jegerne borte fra skogen - som feks rødrevprosjektet, rovviltfelling og vern om tiurleiker. Banden begynner å få bra oversikt over mange leiker i Romedals skoger, og vern om disse er viktigere enn noe annet. Skal det hugges ved gromleiken skal jeg lenke meg fast. Synes det er unødvendig mye skogsvoldtekt i deler av hogstområdene. Noen steder blir det gjort bra, andre steder blir skogen omgjort til slagmark. Tror ikke det er veldig positivt for dyrelivet i skogen. Jeg er ikke mot uttak av tømmer og skogsdrift, tvert om - men jeg mener mye om sletthogging inntil leiker og tornadohogst. I tillegg til rødrevprosjektet tror jeg det kunne vært lurt å tatt en offensiv for å oppdatere spillplasser. Hvem er aktive, hvem er nye - tror det er mye gammel info som blir brukt som grunnlag.

Så får jegere blir litt flinkere til å la brunfugl og ungfugl fly. Ikke for at jeg har dårlig samvittighet for det, men vet jo om andre som er mer kjent for det :)

Balansegang mellom jakt/friuluft, industri og penger er vanskelig - men det er et felles ansvar for alle, både jegere, forvaltere og folk flest å bidra i smått og stort for å få dette til å gå side om side. Så får vi håpe det blir felt mye rev og kråkefugler - at klimaet i vår og forsommer blir skogsfuglvennlig - så vi får en bra bestand i 2010. Blir spennende å se hvordan mange gubber som dukker opp på leikene i vår.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, mye mobbing har det vøri før att je itte har fått skøti tiur.
Men 3 ræver har det vørti utved harasjøen(og en mæ midtskill). Så bolde tiurjegere litt skryt hadde vøri på sin plass...... Døkk burde kanskje møte opp på rævjakta den 20/2 på åssaga de å.....???;)
Mvh.TP

Anonym sa...

Godt sagt. Skal bruke mye tid i vår på registrere leiker. Har også skrevet mail til almenninga med spørsmål om hvorfor det må hogges til snaufjell. Kanskje fler burde ta ansvar også her, så kanskje vi når fram etterhvert!?

Bjørn G sa...

Vil understreke at vi ikke mobber - vi bare understreker de faktum som foreligger. 3 ræver og en midtskill er 3 ræver og en midtskill mer enn meg - så all ære for det TP. Om det passe seg slik, skar je stille opp!

Anonym sa...

fårnuftige ord